Kehä yksin, kaksin tai kolmisin Yhdessä
On mielenkiintoinen ja mukaansa tempaava työkalu viettää toiminnallinen, käytännönläheinen ja visuaalinen kehittymispäivä eli kehittämispäivä.
Työskentelyssä voidaan käyttää kolme eri kehää yhdistäen tai valita yksittäinen kehä työkaluksi.
Kehien kautta voidaan pohtia ja tehdä näkyväksi työyhteisön nykytilaa ja työskennellä oman työyhteisön käytäntöjen kautta kohti toivottua tavoitetta.
Toisinaan meidän ihmisten on turvallisempaa tutkia ja tunnustella tällaisen apuvälineen avulla esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
Miten meillä menee?
Miten toivoisimme meillä menevän?
Kehien esittely
Hermeneuttinen kehä eli esiymmärrys mikä selittää meille tekemiämme tulkintoja.
Kehälle kootut asiayhteydet muodostavat esiymmärryksen tavalla tai toisella, enemmän tai vähemmän. Ne voivat olla tasavertaisessa suhteessa tai painottua toisiinsa nähden.
Mitä kehän kautta on siirrettävissä työyhteisön toimintaan?
Mitkä ovat keskeiset askelmerkit itsensä ja toisten ymmärtämiseen?
Toisinaan työelämän arjen sujuvuutta ja tuottavuutta haittaavat asiat mitä johtuvat tekemistämme tulkinnoista. Ihmisten välisissä vahvoissa näkemyseroissa ja ristiriidoissa on hyvinkin pitkälle kyse siitä, että emme ymmärrä toisiamme tai toistemme toimintatapoja, tai tulkitsemme ja oletamme asiat ainoastaan omista lähtökohdistamme käsin.
Monipuoliset tulkinnat toimivat vahvuutena silloin kun niiden koetaan olevan tasavertaisia ja on kyky tarkastella omaa tulkintaa toistenkin silmälasien kautta.
Kehän lähde:
Telaketjuranneke 2018
Humala, Huovinen, Manninen, Teerenhovi, Urrio ja Vartiainen
Vaikuttamisen kehä tekee näkyväksi mihin todellisuudessa voimme vaikuttaa ja mihin emme?
Miten suhtautua asioihin joihin emme voi vaikuttaa vaikka ne vaikuttaisivat meihin?
Mitä kehän kautta on siirrettävissä työyhteisön toimintaan?
Keskitymmekö asioihin joihin voimme vaikuttaa vai asioihin joihin emme voi vaikuttaa?
Työelämässä keskeistä on olla yhteinen näkemys ja todellisuus siitä miten ja minne energia ja työaika suunnataan. Toisinaan yhteinen todellisuus vaatii asioiden ja tekemisten auki piirtämisen, minkä jälkeen voimme korjata suunta ja saada perustehtäväämme vaikuttavuutta.
Työelämässä on runsaasti asioita joihin emme voi vaikuttaa vaikka ne vaikuttavat meihin ja meidän tekemisiin. Nämä on tärkeää tunnistaa ja yhdessä työyhteisön pohtia miten reagoida ja selvitä niistä.
Kehän lähde:
Työnohjaajan opas 2015
Ruutu ja Salmimies teoksen pohjalta mukaillen
Oppimisen- ja vuorovaikutuksen yksi-, kaksi- ja kolmikehä tekee näkyväksi työyhteisön tausta-ajattelun ja toimintamallit. Näistä voidaan käyttää arkinimitystä työyhteisön oppimisen ja vuorovaikutuksen tunnusmerkistö.
Toisinaan tunnusmerkistöä ei tunnisteta tai ei haluta tunnistaa vaan harmitellaan ja päivitellään asioiden ja tekemisten etenemättömyyttä ja toimimattomuutta tai niihin suhtautumista selitetään eri syillä.
Mitä kehän kautta on siirrettävissä työyhteisön toimintaan?
Miksi meidän on hyödyllistä tiedostaa työyhteisömme oppimisen ja vuorovaikutuksen tunnusmerkistö?
Vuorovaikutus on puhetta eli sanoitusta, kuuntelua ja oppimista sekä paljon muuta. Oppimisen ja kasvun edellytyksenä on tunnistaa asioita ja ilmiöitä ja niiden yhteyttä toimivuuteen tai toimimattomuuteen. Tunnistamisen ja tietoiseksi tulemisen avulla on mahdollisuus lähteä korjaamaan kohti yhteistä tavoitetta.
Kehän lähde:
Opinnon lopputyö; Kohti yhteistä päämäärää Coachingin avulla rakennuspalikoita - tavoitteena vuorovaikutuskulttuurin kolmas kehä 2018
Humala lopputyön pohjalta mukaillen
Oppimisen ja vuorovaikutuksen ykkös-, kakkos- ja kolmoskehä tunnusmerkistöä esimerkein kuvattu.
Tunnusmerkistön lähde:
Opinnon lopputyö; Kohti yhteistä päämäärää Coachingin avulla rakennuspalikoita - tavoitteena vuorovaikutuskulttuurin kolmas kehä 2018
Humala
Mikä kehä tai mitkä kehät kutsuvat teidän työyhteisöänne työskentelemään?
Kysy lisää tai pyydä tarjous teille räätälöityyn kehittymispäivään