Milloin kiire on kiire? Milloin kiire on tunne?

Katson kelloa, siirrän katseeni kellosta työpöydälläni olevaan kalenteriin. Voi ei, vielä pitäisi tehdä tuo, tuo ,tuo ja samalla hetkellä ajallisesti pitäisi olla siellä, tuolla ja kalenterista päätellen vielä täällä.

Mitä tunnelmia tai ajatuksia kuvitteellinen tarinan pätkä herätti?

Kuvitteellisen tarinan pätkän voi jokainen siirtää henkilökohtaiseen työympäristöönsä tai siviiliympäristöön tai se voi mahdollisesti olla myös omakohtainen kokemus.

Hallittu tilanne, tunnemielen tyyneys ja yhteen asiaan keskittyminen.

Tai

Riittämättömyyden tunne, suorittamisen tarve ja mahdollisesti jatkuva kiire.

Sanojen tai käsitteiden rinnalla on tärkeää tunnistaa niihin liittyviä tunnetiloja. Sanaan tai käsitteeseen yhdistyvä kokemuksellinen tunne jättää muistijäljen. Muistijäljellä on oleellinen merkitys jatkossa asioiden tai tekemisten yhdistyessä kyseiseen sanaan tai käsitteeseen.

Onko kiire -sana perinteisesti koettu negatiiviseksi ja mikäli on, miksi?

Mistä kiire -sana on mahdollisesti seurausta?

Kiire, onko kenties otettu vastaan uutta vaan ei ole suunnitelmallisesti luovuttu vanhasta? Kiire tai kiireen tuntu voi toisinaan johtua, sekä vanhan, että uuden tekemisen päällekkäisyydestä. Vanhasta luopuminen jotta jotain uutta tai uusiutuvaa on mahdollista ottaa vastaan, omaksua ja käyttöön ottaa.

Kiire, onko uusiutumisen rinnalla suunnitelmallisesti arvioitu aiempien tekemisen tapojen ja menetelmien ajantasaisuutta ja toimivuutta suhteessa uudellistumisen edellytyksiin ja vaatimuksiin? Kiire tai kiireen tuntu toisinaan johtuu siitä, että tavat, keinot ja menetelmät tehdä asioita eivät ole päivittyneet toimintaan nähden tai pidämme kiinni niin sanotuista tutuista tavoista tehdä. Esimerkiksi tekemisten tapoja on hyödyllistä säännöllisesti arvioida ovatko ne enää tätä päivää. Katsella tekemisiä ikään kuin toisen silmälaseilla.

Kiire, onko uudellistumisessa otettu huomioon yksilölliset olemassa olevat valmiudet ja vahvuudet? Kiire tai kiireen tuntu toisinaan johtuu siitä, ettemme tunnista, tiedosta tai käyttöön ota valmiuksiamme. Jotta saamme selätettyä kiireen tai tunnun kiireestä, on hyödyllistä tietoisesti työskennellä valmiudet esiin.

Toisinaan kiireeseen voi yhdistyä osaamis- tai terveystekijöitä. Tällöin yksilö tarvitsee suunnitelmallista tukea.

Kiire tai kiireen tuntu voi toisinaan johtua meidän yksilöllisistä tavoistamme reagoida tai suhtautua.

Kiire, onko sana käytössä tilanteessa tai asia yhteydessä johon liittyy jotain jolloin on tarpeen tai koetaan olevan tarve käyttää korvaavaa sanaa? Kiire tai kiireen tuntu toisinaan johtuu tarpeesta sivuttaa jokin tai tarjota luvallinen selite.

Koneissa, laitteissa, ohjelmissa tai järjestelmissä ilmoitetaan suureita ja määreitä esimerkiksi siitä minkä verran on kapasiteettiä tai minkä verran on turvallista käyttää tehoja. Toisinaan opastetaan tekemään tai ottamaan esimerkiksi varmuuskopioita, on varajärjestelmiä tai ylikuormitussuojia, jne.

Onko vastaavia suureita tai määreitä asetettu ihmisten kapasiteetteihin tai turvarajoihin?

Edellä kirjoitettuihin on ratkaisuja tai korjaavia toimenpiteitä, jotta ne voidaan suunnata osuvasti ja onnistuneesti on tärkeää tutkia ja tiedostaa milloin kiire on kiire, milloin kiire on tunne.

Otetaanko yhdessä selvää milloin kiire on kiire, milloin kiire on tunne?