Kipinöivä - avaimesi nykyajan työelämään

View Original

Perustehtävän rakenne

Tämän kirjoituksen tarkoitus on pohtia perustehtävän rakennetta. Perustehtävää pohdimme jo aiemmin blogissa “Perustehtävä on tähtitaivaan Pohjantähti”. Mielestäni asioita tai niiden vaikuttavuutta on hyödyllistä pohtia kysymysten avulla tai kautta. Lyhyt kertaus muistia virkistääksemme. Perustehtävä on se jonka vuoksi kyseinen tekeminen tai toiminta on olemassa - Vastaa kysymykseen Miksi? Perustehtävä mielletään toisinaan tai usein työn tai tekemisten sisällöiksi tai työnkuviksi. Perustehtävän rakenteeseen sisältyy tai kuuluu mm työnkuvia tai työn sisältöjä sekä tekemisten tapoja tai toimintamalleja. Jatkakaamme perustehtävän rakenteen pohtimista kysymysten avulla.

Mitä tehdään?

Miten tehdään?

Milloin tehdään?

Kuka tai Ketkä tekevät?

Täsmällisillä ja oikea-aikaisilla kysymyksillä on suuri merkitys toimintojen tarkastelun, arvioinnin ja uudistamisen näkökulmasta. Osaamme tai kykenemme kohdentaa vastaukset juuri siihen johon tai jolle kullakin kysymyksellä vastausta haemme.

Mistä meille palkka maksetaan? Tarkoittaako edellinen kysymys samaa kuin: Mihin meidät on palkattu? Minun tulkintani ja työelämän kokemukseni mukaan, ei tarkoita.

Tai

Mitä osaamista tai ominaisuutta perustehtävän toteuttaminen edellyttää minulta? Tarkoittaako edellinen kysymys samaa kuin: Mikä on minun työnkuva?

Mielenkiintoinen kysymys on. Mitä perustehtävän toteuttaminen tarjoaa minulle?

Kaikessa tekemisessä tai toiminnassa tavoitteen asettaminen on keskeistä. Jollei tavoitetta aseteta yhdessä siten, että jokaisella tai kaikilla on yhteinen näkymä ja käsitys siitä; Miten on mahdollista tehdä tai toimia tavoitteellisesti? Ei mitenkään.

Jokaisen edellä kirjoitetun tulee yhdistyä arvioinnin avulla tai kautta. Arviointi on eri asia kuin arvostelu. Toisinaan tai valitettavan usein arviointi ja arvostelu nähdään tai koetaan olevan yksi ja sama asia.

Arviointi

Toimitaan ja tehdään, kerätään kokemuksia ja näkemyksiä, pysähdytään tutkimaan. Tämä on arviointia. Systemaattisen ja saumattoman arvioinnin puute on seuraava; Miksi tekemiset tai asiat eivät etene tarkoituksen tai tavoitteet mukaisella tavalla.

Tavoite

Sen jonka vetovoimalla etenemme. Mikäli tämä puuttuu tai on epätarkka toimijoiden näkökulmasta, jokainen toimii tai tekee miten parhaaksi katsoo. Kuitenkin harvemmin tämän tapainen eteneminen on vaikuttavaa, tehokasta tai laadukasta.