Kipinöivä - avaimesi nykyajan työelämään

View Original

Hyvinvointi tuntuu ja näkyy

Hyvinvointi tuntuu ja näkyy kokonaisuutena 😊❤👍
Onko niin, että sen kokonaisuus rakentuu tai muodostuu osasista? Osasista, jotka tarvittaessa toimivat toistensa puskureina, esimerkiksi silloin kun tai jos jokin osanen on heikommin vireessä tai jopa lakkaa hetkeksi syystä tai toisesta lunastamasta paikkansa omassa hyvinvoinnin talossa.
Toisinaan heikko vireisyys korjaantuu tai eheytyy kun huomioi toisen vaikkapa ojentamalla ruusun.

Ruusu voi olla konkreettinen ruusu, se voi olla peukuttaminen, se voi olla ilolla ja lämmöllä kohdistettu hymy, tapoja on monia joilla voidaan tsempata ja kohdata toinen ihminen.

Mitä sitten kun tai jos hyvinvoinnin talossa usea osanen on heikossa vireessä tai jopa lakannut toimimasta ja toiset osaset eivät kykene sijaamaan heikossa vireessä olevien osasten osuutta?

Jokaisella ihmisellä on niin sanottuja sisään rakennettuja tai rakentuneita selviytymiskeinoja. Toisinaan otamme ne käyttöön huomaamattamme, ikään kuin automaattisesti. Jokin ärsyke antaa käskyn tai pyynnön selviytymiskeinolle tulla apuun. Selviytymiskeinot ovat usein niitä asioita tai tekemisiä jotka ovat olleet ja toimineet tilanteissa jolloin omaan hyvinvoinnin taloon on esimerkiksi kohdistunut painetta tai haitallista kuormaa.

Keho ja mieli muistaa, ai niin siitä jutusta oli silloin apua, okey otetaan se selviytymiskeino nytkin käyttöön.

Tai, toisinaan selviytymiskeinon käyttöönotto ei tapahdu tai se ei anna vastetta samoin kuin aiemmin tai riittävästi kuten edellä kirjoitettiin. Miksi?

Tärkeää on, että selviytymiskeinojen taustalta löytyy tai ne ovat rakentuneet positiivisten, voimaannuttavien ja onnistumisilta tuntuvien kokemusten, asioiden tai tekemisten myötä. Tällöin paremmin onnistuu olemassa olevien ja tiedostettujen selviytymiskeinojen monistaminen tai jalostaminen.

Hyvinvointia pitää ruokkia esimerkiksi:

Tekemällä mieluisia ja voimaannuttavia asioita.

Huoltaa jatkuvan huollon periaatteella itsetuntoa tai itsetietoisuutta esimerkiksi seuraavilla tavoilla:

Mikä on minun unelma=visio?

Mikä on minun elämän tehtävä=missio?

Miten voin paremmin?

Mistä olen kiitollinen?

Miksi teen juuri tätä työtä?

Miksi harrastan juuri tätä harrastusta?

Mikä on minun rooli?

Mihin käytän aikaani ja miksi?

Missä olen ainutlaatuinen?

Mitkä ovat arvoni ja toiminko niiden mukaisesti?

Ole hyvä 🌹 itsellesi!